Glem ikke læberne i solen

Af Fabienne Leth, tandplejer

Måske er du en af dem, der arbejder udendørs det meste af året. Det kan også være, at du bare nyder udelivet med havearbejde, sport, solbadning, vandreture og måske også ferierejser til varmere himmelstrøg. I givet fald kender du formentlig de tre solråd ganske godt: Skygge, hat og tøj, solcreme. Mange er gode til at huske de tre solråd, men er ikke opmærksomme på læberne.

Mine patienter bliver ofte overraskede, når jeg fortæller, at de skal huske solfaktor til læberne. Svaret er typisk, at de husker solcreme og lige giver læberne en omgang også. Problemet er, at solcreme ikke holder lige så godt på læberne som på huden, så der skal tilføres nyt lag flere gange dagligt. Læberne er udstyret med en meget fin og tynd hud, som det er vigtigt at holde blød og smidig. Det hjælper ikke at slikke læberne, tværimod virker det yderligere udtørrende.

I midt arbejde som tandplejer på en tandklinik, ser jeg mange patienter med forandringer på læberne, heldigvis er det sjældent, at det udvikler sig alvorligt, men læber der revner og sprækker er aldrig sjovt. 

En almindelig læbepomade beskytter ikke mod sol

Sol og kemiske skader opstår typisk efter mange år, så det er vigtigt at beskytte sig gennem et langt liv. Ved forandringer i huden er uv-stråling den hyppigste årsag, men også kemiske påvirkninger fra fx rygning kan være årsagen. Med alderen øges risikoen for cancer. Derfor er det vigtigt, at der er solfaktor i læbepomaden. En almindelig læbepomade beskytter ikke mod uv-strålerne, den kan i nogle tilfælde endda virke som olie på en varm pande, da den indeholder meget fedtstof  - det er jo derfor, vi bruger den. Opholder man sig ved eller på vandet er solfaktor ekstra vigtig, da man bliver ramt af uv-strålerne både direkte fra solen, men også via refleksion fra vandet.

Det er typisk underlæben, der bliver ramt

Forandringerne vil typisk være en grålig farve forandring på overgangen mellem de røde læber og huden, andre er små revner/sår, eller huden flager. Hvis sår, revner eller flager ikke forsvinder af sig selv, er det vigtigt at gå til lægen. Det er typisk underlæben der bliver ramt.

Der er kun ca. 21 personer om året, der bliver diagnosticeret med læbecancer. dobbelt så mange mænd som kvinder. Tallet for mænd er faldet gennem de seneste 60 år, måske fordi mange af de fag, hvor man altid er ude, har færre ansatte i dag. Men efterhånden som vi lever længere stiger risikoen

Så et yderligere solråd må være: Husk at bruge læbepomade med solfaktor!

Find mere information om læbekræft hos Kræftens Bekæmpelse