Tænder og mund under og efter kræftbehandling
Flere og flere danskere overlever en kræftdiagnose. Det er derfor vigtigt at have fokus på livskvaliteten under behandlingen og efterfølgende. Gener fra mundhulen er almindelige, men det skal man ikke affinde sig med, for der er hjælp at hente!
Tilskud til tandbehandling efter kemoterapi for kræftsygdom eller stråler mod hoved-/halskræft
Tænk på tænderne fra start af
Kræftbehandling indbefatter ofte kemoterapi og/eller strålebehandlinger. Disse behandlinger medfører forandringer af mundhulens bakterieflora og påvirker spytproduktionen.
Som udgangspunkt er det bedst at have sunde tænder og mundhulen, inden kræftbehandlingen påbegyndes. Det er vigtigt at få undersøgt sine tænder, så der ikke er knækkede fyldninger eller tænder, der kan genere slimhinden samt sikre, at man ikke har betændelsestilstande, som kan øge infektionsrisikoen og forstyrre behandlingsforløbet mod kræft.
Ved konsultation hos tandplejer vil man også få vejledning til god mundhygiejne under og efter kræftbehandlingen, og der vil være opfølgende konsultationer for at forebygge skader.
Hent pjecen Pas på dine tænder ved kemoterapi
Bivirkninger i mundhulen
Kemoterapi kan være årsag til smagsforstyrrelser, hvor maden f.eks. kommer til at smage af metal. Mundtørhed er også almindeligt under behandlingen. Disse tilstande er ikke permanente og vil relativt hurtigt aftage, efter behandlingen er ophørt.
Strålebehandlinger i hoved-hals-regionen ødelægger spytkirtlerne permanent og giver mundtørhed.
De ubehagelige bivirkninger i mundhulen i forbindelse med kræftbehandling kan heldigvis afhjælpes eller lindres.
Mangel på spyt – tør mund
Spyttet har en vigtig funktion. Spyttet smører slimhinderne, så de hele tiden er fugtige, og så man ikke får sår i munden. Når man spiser, blandes maden med spyt, så den let kan synkes. Fejlsynkning forekommer hyppigt ved mundtørhed, fordi maden ikke har den rette bløde konsistens, når den synkes. Det er meget ubehageligt, og medfører hoste, fordi det føles som om, at maden "kommer i den gale hals".
Spyttet er også med til at rense mundhulen, så der ikke kommer huller i tænderne.
Spyttet regulerer pH-værdien i mundhulen, så den ikke bliver for sur. Ved lav pH-værdi, vil tændernes emalje blive påvirket, og der kan på sigt komme permanente skader som huller i tænderne og syreskader.
Ofte får kræftpatienter også anden medicin, der påvirker spytproduktionen, eksempelvis morfin, anti-østrogenbehandling, antidepressiv medicin m.v.
Lindring af tør mund
Du kan lindre tørhed i munden ved at fugte munden med vand. Sukkerfri sugetabletter, vingummi, spray, geler og mundskyl, fremmer dannelsen af spyt. Spyterstatningsprodukter findes som spray og som gel. Produkterne kan bruges mange gange i løbet af døgnet. Gelen holder længere på fugten, da den lægger sig som en beskyttende hinde på mundens slimhinder.
Slimhinderne i mund og svælg
Når læber og slimhinder bliver tørre, kan det medføre blister, irritation, sår og i nogle tilfælde svamp i munden. Ved disse gener bør du straks kontakte din tandklinik for eventuel behandling.
Svamp ses som mørkerøde områder med gullige og hvide afskrabelige belægninger på tunge, gane og øvrige slimhinder i munden. Svamp giver typisk en brændende og sviende fornemmelse i munden og ubehagelig smag. Præparat mod svamp er receptpligtigt.
En blist (aphte) ses som et hvidligt/gulligt sår med en rød ring omkring. Størrelsen kan variere fra et par millimeter til flere centimeter. Blister kan sidde overalt i munden, f.eks. på slimhinderne i kinden, tungen eller under tungen. De kan være meget generende og pinefulde, når man spiser og taler. Geler, der danner en beskyttende hinde, som giver umiddelbar lindring, kan fås i håndkøb.
Efterforløb og tilskud til tandbehandling
Når din behandling med kemoterapi er forbi, vender spyttet som regel tilbage.
Hvis du stadig er tør i munden, er det vigtigt, at du fortsat sørger for at få tjekket dine tænder ofte på tandklinikken. En tør mund øger risikoen for infektion i munden og huller i tænderne.
Hvis du som følge af behandlingen med kemoterapi har fået ødelagt dine tænder, kan du efter Sundhedslovens § 166 søge om tilskud til behandling af dine tænder. For at få økonomisk tilskud til behandlingen er det afgørende, at der er dokumentation for, at tændernes tilstand er ændret pga. behandlingen, dvs. at der er røntgenbilleder og journalmateriale fra tandplejer og tandlæge, fra før behandlingen startede, der kan dokumentere, at tændernes tilstand er relateret til behandlingen.
Alle patienter, der skal have strålebehandling på hoved- og halsområdet, får deres tænder undersøgt på hospitalet, inden behandlingen begynder. Dermed vil de nemt kunne dokumentere, hvordan deres tænder havde det, inden behandlingen gik i gang. Det er en anden sag for kemopatienter, der ikke automatisk får undersøgt tænderne inden behandlingen. Kemopatienter bør derfor kontakte deres egen tandklinik inden behandlingen for at få foretaget en tandstatus. Ellers kan det blive svært at bevise, at det er kemoen, der har ødelagt tænderne.